naturalna witamina c

Wyniki badań

Twoja optymalna Witamina C + Antyoksydanty

Receptury naszch produktów są regularnie badane w renomowanych laboratoriach, aby zadbać o bezpieczeństwo i potwierdzić skuteczność działanie naszych formulacji!

Na podstawie raportu z badań J.S. Hamilton

Receptura Twoja optymalna Witamina C + Antyoksydanty wykazuje wyniki klasyfikujące się jako bardzo wysoka aktywność i wyjątkowo wysoka aktywność przeciwutleniająca we wszystkich testach:

  • FRAP:

    1162,4 mg FeSO4/g

    wyjątkowo wysoka aktywność - według literatury, wartości powyżej 1000 mg FeSO4/g należą do najwyższych odnotowywanych dla materiałów roślinnych

  • DPPH RSA:

    38,7%

    bardzo wysoka według klasyfikacji literaturowej

  • ABTS:

    1055,0 mg TE/g

    bardzo wysoka aktywność

DEFINICJE

  • Co to jest aktywność przeciwutleniająca?
    Aktywność przeciwutleniająca to zdolność związków chemicznych, które neutralizują reaktywne formy tlenu (wolne rodniki), zapobiegając ich szkodliwemu działaniu na komórki. Takie substancje, jak na przykład witamina C, wit. E, polifenole czy enzymy, przekazują wolnym rodnikom brakujący elektron, stabilizując je i przerywając proces uszkodzenia komórek i tkanek. Dzięki temu ochrona antyoksydacyjna zapobiega uszkodzeniom DNA, białek i lipidów, co wpływa na spowolnienie starzenia i zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych. Wskaźnik aktywności przeciwutleniającej to parametr używany w badaniach, by ocenić zdolność produktu lub żywności do przeciwdziałania stre­sowi oksydacyjnemu. Regularna dieta bogata w naturalne przeciwutleniacze sprzyja zdrowiu i lepszemu funkcjonowaniu organizmu każdego dnia.
  • Interpretacja Wyników FRAP: mg FeSO4/g - Jednostka FRAP
    FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) mierzy zdolność redukcji jonów żelaza(III) do żelaza(II). Wyniki wyrażane są w mg FeSO4/g próbki, gdzie:
FeSO4 = siarczan żelaza(II)
Jednostka informuje o ilości siarczanu żelaza(II) wykazującego taką samą zdolność redukcyjną. Według literatury, wartości powyżej 1000 mg FeSO4/g należą do najwyższych odnotowywanych dla materiałów roślinnych
  • DPPH RSA (%) - Radical Scavenging Activity
    DPPH RSA (%) oznacza procentową aktywność wymiatania rodników w teście DPPH
 DPPH = 2,2-difenil-1-pikrylhydrazyl (stabilny rodnik)
 RSA = Radical Scavenging Activity (aktywność wymiatania rodników)
 (%) = procent inhibicji rodnika DPPH
Wyniki wyrażone jako procent inhibicji informują, o ile procent zmniejszyła się koncentracja rodnika DPPH po kontakcie z badaną próbką. DPPH wyrażone jako mg GAE/g. - jednostka informuje o ekwiwalencie kwasu galusowego wykazującego taką samą aktywność przeciwrodnikową
  • ABTS RSA (%) i mg TE/g
    ABTS to test wykorzystujący kationorodnik 2,2'-azino-bis(3-etylobenzotiazolino-6-sulfonowy kwas). Wyniki wyrażane są na dwa sposoby:
ABTS RSA (%) - procent inhibicji kationorodnika ABTS+
mg TE/g - ekwiwalent Troloxu w miligramach na gram próbki
TE = Trolox Equivalent (syntetyczny analog witaminy E używany jako standard)
Wartości powyżej 500 mg TE/g wskazują na wysoką aktywność antyoksydacyjną według standardów literaturowych.
    Badanie przeprowadzone na 33 ochotnikach (27 kobiet i 6 mężczyzn), w przedziale wieku od 37 do 64 lat.Czas kuracji: 45 dni. Badanie przeprowadzone w okresie: od 31 stycznia do 17. marca 2025.

    Nasze produkty badamy na zawartości polifenoli. Osiągamy fenomenalne wyniki

    Zawartość polifenoli w naszych produktach:

    • Twoja lepsza odporność:117,0mg GAE/g
    • Twój sprawniejszy mózg i układ nerwowy:124,2mg GAE/g
    • Twoje silniejsze serce i układ krążenia:120,4mg GAE/g
    • Twój święty spokój: 75,3mg GAE/g
    • Twoje piękniejsze skóra, włosy i paznokcie:50,3mg GAE/g
    • Twoje silne stawy i kości:84,8mg GAE/g
    • Twój sposób na prawidłową wagę i metabolizm:57,8mg GAE/g

    Czym są polifenole?

    Polifenole to naturalne związki występujące w roślinach, takie jak: zioła, owoce, warzywa, kawa czy herbata, które łącznie mogą stanowić kilka tysięcy różnych związków chemicznych. W zależności od rodzaju polifenoli wykazują one różne spektrum działań prozdrowotnych: wspierają ochronę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi, co może wspierać zdrowie metaboliczne i zapobieganie chorobom przewlekłym.

    

Polifenole pełnią przede wszystkim funkcję przeciwutleniaczy, czyli neutralizują szkodliwe wolne rodniki i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym oraz wykazują silne działanie przeciwzapalne.

    DEFINICJE

    • TPC
      Total Phenolic Content (Całkowita Zawartość Polifenoli). TPC oznacza całkowitą zawartość związków polifenolowych w badanej próbce wyrażany w jednostkach mg GAE/g próbki.
    • GAE
      Gallic Acid Equivalent (Ekwiwalent Kwasu Galusowego) Jednostka informuje, ile miligramów kwasu galusowego wykazywałoby taką samą aktywność jak gram badanej próbki.
    • Od 15 do 125 mg GAE/g
      typowa zawartość polifenoli określana w suchych surowcach ziołowych (suszone ekstrakty ziół leczniczych).

    Ciekawostka:

    wartości typowa TPC dla różnych surowców i pokarmów roślinnych mieści się w zakresie 15-220 mg GAE/g, wyjątkowa jest skórka owocu mango, która potrafi osiągnąć wynik 525 mg GAE/g.

    HerbYourself

    Gdzie badamy?

    Laboratorium Badania Jakości i Bezpieczeństwa Chemicznego Żywności
    Międzynarodowe Centrum Badawczo-Rozwojowe Uniwersytetu Opolskiego
     
    Prowadzimy szereg nieobowiązkowych, dodatkowych badań naszych receptur oraz surowców, aby mieć pewność, że tworzymy dla Was receptury w oparciu o starannie dobierane najwyższej jakości składniki i ekstrakty naturalne, które pomagają Wam odzyskać kontrole nad tym co jest najważniejsze!

    Potwierdzone efekty połączenia siły natury z potęgą natury.
 Badania w akredytowanym laboratorium Hamilton Poland potwierdzają, że osoby regularnie przyjmujące receptury Herb Yourself odczuwają skuteczność naszych preparatów i pozytywne efekty działania.

    J.S. Hamilton Poland – niezależne laboratorium badawcze posiadające akredytację zgodną z normą ISO/IEC 17025. Taka certyfikacja oznacza, że wyniki badań są wiarygodne, rzetelne i uznawane na całym świecie.

    ŹRÓDŁO LITERATURY

    Ivanišová, E.; Horňák, M.; Čech, M.; Harangozo, Ľ.; Kačániová, M.; Grygorieva, O.; Kowalczewski, P.Ł. Polyphenol Content, Mineral Compounds Composition, Antimicrobial and Antioxidant Activities of Selected Medicinal Herbs from Slovak Republic. Appl. Sci. 2023, 13, 1918. https://doi.org/10.3390/app13031918
     
    Sadef Y, Javed T, Javed R, Mahmood A, Alwahibi MS, Elshikh MS, et al. (2022) Nutritional status, antioxidant activity and total phenolic content of different fruits and vegetables’ peels. PLoS ONE 17(5): e0265566. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0265566
     
    Al Jumayi, H.A.; Allam, A.Y.; El-Beltagy, A.E.-D.; Algarni, E.H.; Mahmoud, S.F.; El Halim Kandil, A.A. Bioactive Compound, Antioxidant, and Radical Scavenging Activity of Some Plant Aqueous Extracts for Enhancing Shelf Life of Cold-Stored Rabbit Meat. Antioxidants 2022, 11, 1056. https://doi.org/10.3390/antiox11061056
     
    Brezoiu, A.-M.; Bajenaru, L.; Berger, D.; Mitran, R.-A.; Deaconu, M.; Lincu, D.; Stoica Guzun, A.; Matei, C.; Moisescu, M.G.; Negreanu-Pirjol, T. Effect of Nanoconfinement of Polyphenolic Extract from Grape Pomace into Functionalized Mesoporous Silica on Its Biocompatibility and Radical Scavenging Activity. Antioxidants2020, 9, 696. https://doi.org/10.3390/antiox9080696